Ny, stor undersøgelse om livsstil og evnen til at få børn

19. aug. 2011 | Nyheder

PRESSEMEDDELELSE

For første gang nogensinde vil danske forskere via nettet undersøge sammenhængen mellem mænds livsstil og evnen til at få børn. Målet er at få 20.000 kvinder og mænd med i undersøgelsen SnartForældre.dk.

Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital har siden 2007 undersøgt sammenhængen mellem livsstil og frugtbarhed hos kvinder, der ønskede at blive gravide. Indtil nu har godt 6.000 kvinder deltaget i undersøgelsen. Nu udvides undersøgelsen til også at omfatte mænd, da man kun ved lidt om sammenhængen mellem mænds livsstil og deres evne til at få børn. Målet er at samle oplysninger fra yderligere 10.000 kvinder samt 10.000 mænd.

– Når vi vil dykke yderligere ned i sammenhængen mellem livsstil og graviditet, skyldes det blandt andet vores succes med den første undersøgelse. Deltagerne er bedre end forventet til at give os grundige oplysninger via nettet, og oplysningerne viser sig at være meget troværdige. Og så er der yderligere den fordel, at prisen for data samlet ind via nettet højst er det halve pr. deltager sammenlignet med papirspørgeskemaer, siger seniorforsker Ellen M. Mikkelsen.

Hovedformålene med SnartForældre.dk er at kortlægge, om livsstilen hos danske mænd og kvinder har indflydelse på deres evne til at få børn. Op mod 20% af alle par oplever perioder med nedsat fertilitet, og i en fjerdedel af tilfældene ved man ikke hvorfor. Svarene kan meget vel ligge i livsstilen. Et andet formål med undersøgelsen er at finde ud af, om livsstil påvirker barnets fødselsvægt og risikoen for abort.

Med undersøgelsen af livsstil hos kvinder, der ønsker at blive gravide, gik Aarhus Universitetshospital i front ved at bruge internettet til dataindsamling, og resultaterne har stor nytteværdi. For eksempel kunne det konkluderes, at kvinder, der vejede væsentligt mere, end da de var 17 år gamle, havde mindre chance for at blive gravide, end dem der havde holdt deres vægt.

Har man lyst til at deltage i undersøgelsen, kan man læse mere og tilmelde sig på www.snartforældre.dk.

Få yderligere informationer hos:
Seniorforsker Ellen M. Mikkelsen, MPH, ph.d.
Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
tlf.: 8942 4814, mobil: 2869 0888
www.kea.au.dk

Planlægger I barn?

Vær med i et internetbaseret studie der undersøger, om livsstil kan have betydning for kvinder og mænds evne til at få børn.

Tilmeld dig her

Kontakt os

E-mail: info@snartforaeldre.dk

SnartForældre.dk
Klinisk Epidemiologisk Afdeling
Aarhus Universitetshospital
Olof Palmes Allé 43-45
DK-8200 Aarhus N