Folsyre i kosten og evnen til at blive gravid

21. apr, 2022 | Nyheder, Resultater

Folsyre er et B-vitamin og findes bl.a. i spinat, broccoli, bælgfrugter, brød og gryn samt i jordbær, hindbær og mangofrugt. Industrielt fremstillet folsyre kaldes folinsyre og findes f.eks. i kosttilskud.

Vi har undersøgt, om der er en sammenhæng mellem kvinders indtag af folsyre og deres evne til at blive gravid. Undersøgelsen er baseret på 3755 af de kvinder, der deltager i SnartForældre.dk samt 5804 kvinder, som er med i et næsten identisk projekt (PRESTO) i USA.

Resultaterne viser:
• Danske kvinder, der i gennemsnit får mindre end 250 mikrogram folsyre via kosten per dag, har 15% lavere sandsynlighed per menstruationscyklus for at blive gravide sammenlignet med kvinder, der indtager mere end 400 gram folsyre per dag.
• Danske kvinder, der indtager mindre end 250 mikrogram folsyre via kosten per dag samt et kosttilskud med folinsyre, forbedrer ikke deres fertilitet væsentligt, hvorimod kvinder, der indtager 250-399 mikrogram folsyre fra maden samt et kosttilskud med folinsyre, har stort set samme sandsynlighed for at opnå graviditet per menstruationscyklus som kvinder der indtager mere end 400 gram folsyre per dag plus kosttilskud.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder indtager 400 mikrogram (µg) folsyre fra de overvejer graviditet og de første 12 uger af graviditeten. Et tilskud af folsyre kan forebygge medfødte misdannelser af hjernen og rygmarven hos barnet.

Planlægger I barn?

Vær med i et internetbaseret studie der
undersøger, om livsstil kan have betydning
for kvinder og mænds evne til at få børn.

Forskerne på projektet

Her kan du læse mere om de medarbejdere, der står bag projektet.